Mam dla Was przepis na przepyszną, łatwą w wykonaniu tarte. Zamiast borówek możecie użyć innych owoców.
SKŁADNIKI:
SPÓD:
- 180 g mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 100 g margaryny (ja używam Kasi)
- 1 żółtko
- 1 łyżka zimnej wody
KREM:
- 250 g zimnego serka mascarpone
- 250 ml zimnej śmietany kremówki (30% lub 36%)
- 2 Łyżki cukru wanilinowego
NA WIERZCH:
- borówki amerykańskie lub inne ulubione owoce
- 3, 4 gotowe bezy do pokruszenia lub beza zrobiona własnoręcznie (przepis w kolejnym poście z cyklu przepis)
Formę na tarte o średnicy około 24 cm smarujemy masłem.
Mąkę połączyć z cukrem i solą, dodać pokrojoną w małe kosteczki margarynę i miksować przy użyciu miksera, aż powstanę drobne okruszki. Dodać żółtko, wodę i dalej miksować. Gdy ciasto będzie już gładkie zwinąć w kulkę i włożyć do lodówki na około godzinę.
Ciasto rozwałkować przez dwie warstwy papieru i wyłożyć nim formę do pieczenia. Nakłuć widelcem. Na ciasto wyłożyć kawałek folii aluminiowej, wysypać obciążenie (ryż, makaron, fasolę) i piec 15 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Po upływie tego czasu zdjąć folię wraz z obciążeniem i piec jeszcze 10 minut.
Gdy ciasto wystygnie zabieramy się za krem.
Składniki wkładamy do miski i miksujemy na wolnych obrotach do uzyskania puszystej i sztywnej masy.
Krem wykładamy na spód naszej tarty.
Na wierzch wysypujemy owoce.
Na koniec posypujemy pokruszoną bezą.
Do kawałka ciasta robimy sobie mrożona kawkę lub herbatkę i delektujemy się ...
Smacznego :)
XOXO
Mniam:)
OdpowiedzUsuńWydrukowany :)
OdpowiedzUsuńKami
Wygląda przepysznie !!!! Ja ostatnio jestem zakochana w tartach, niestety żadnej nie sfotografowałam ale muszę przy następnej okazji to zrobić, bo do tego kupiłam fantastyczną książkę z przepisami, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńlubię gdy na wypiekach jest taka solidna porcja owoców :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie, może jak wypróbuję Twój przepis, to mi się jednak uda? :D
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. Od razu robię się głodna :p
OdpowiedzUsuńNiesamowicie apetyczne zdjęcie:)
OdpowiedzUsuńDzisiaj robię ten przepis na pewno. Czekam tylko aż dotrą do mnie zamówione jajka z https://www.zakupyw24h.pl/113-nabial-i-jaja bo nie mam z czego ubić bezę :D Generalnie mam też w dostawie mieć inne składniki do ciasta, ale jajek totalnie mi brak. Odkąd mieszkam poza miastem nie korzystam z marketów, wygodnie mi zamówić artykuły spożywcze do domu.
OdpowiedzUsuń